TRI.K.O. nieuws
Geen plekjes meer vrij

Update juli 2018

Triko zit voorlopig helemaal vol!  

 

Prietpraat

We zijn naar de bakker geweest. De volgende morgen vraagt L: "Mag ik spijkerbrood?" Hij bedoelde suikerbrood.

Als ik met W. praat over poepen op de pot in plaats van in de luier, is de reactie:"Maar dan komt hij niet". 

A. komt uit bed en zegt: "Ik heb een nieuw batterij in mijn mond", waarop ik reageer "dus maak je borst maar nat". "Nee hoor, ik ben niet nat, ik ben droog".

R.M.M. vertelt: "J en mijn moeder gaan trouwen, dan gaan we naar het pannenkoekschip.".  Pannenkoeken eten? "Nee hoor, patatjes en een frikandel".

A. hipt op twee voeten door de kamer en gaat verder op  één voet; "kijk Trijntje, ik kan winkelen!"

De kinderen hebben wat last met de overgang van de winter- naar de zomertijd. W. wrijft tijdens het eten regelmatig is zijn ogen. Op de vraag of hij moe is, komt promt het antwoord:"Nee hoor, er zit alleen een vuiltje in het oog".

Op een miezerige middag in februari zit J. naar buiten te kijken en zegt: ïk kan de zon niet zien, Trijntje moet maar even ramen wassen".

 We wandelen langs de molen. die staat stil. "Maar de molen kan wel aan", concludeert J. "Dan moet de tovenaar (molenaar) eerst komen".

 

Snertweer...

Op een regenachtige middag zit ik met Wesley en Edin te knutslen. We kunnen niet naar buiten, want het is snertweer. Ja, daarom eten we morgen ook snert, vertel ik. Waarop Wesley reageert: dat is toch soep?

Praatjesmakers: Muurkrijten

Elin en Menno zijn aan het stoepkrijten. Na een poosje roepen ze mij om te komen kijken. Naast een paar mooie stoeptekeningen, was het ineens ook veranderd in muurkrijt. Dus ik heb hen een emmertje water, een vegertje en een doekje gegeven om de muur weer schoon te maken. Al poetsende hoorde ik:" het ging per ongeluk hè, maar we hebben het wel zelf gedaan" en even later "het ergste is er al een beetje af".

Sinterklaas knutselwerkjes 2014

Herfstknutsels 2014

Elin heeft een mooie tekening gemaakt voor papa en mama! (8-9-2014)

Zomer 2018

Het is warm deze zomer. De kinderen zijn veel buiten, maar als het te warm wordt, spelen we binnen of op het terras onder de grote parasol. Ook de watertafel wordt regelmatig gevuld. 

Onze vakantie zit er al weer op; nu gaan de kinderen allemaal nog. Wij wensen alle kinderen en de ouders een fijne en gezellige vakantie toe.

Voor de kinderen die ons hebben of gaan verlaten: veel succes op de basisschool.

Voor de nieuwe baby's: hartelijk welkom bij TR.I.K.O.

Winter en lente 2018

Een korte winter hebben we gehad, er staat een nieuw koufront voor de deur. De kachel is lekker warm. We knutselen een sneeuwpop, maken er zelfs 2 in het kleine beetje sneeuw in de tuin. En dan komen de eerste krokussen en sneeuwklokjes al weer te voorschijn. Op naar de lente.

We naderen het eind van 2017

Alle ouders en kinderen, ook die er in de afgelopen 10 jaar bij Triko in de opvang hebben gezeten, fijne kerstdagen gewenst en een voorspoedig en gezond 2018.

Workshop schminkpret 11-4-2017

 GOB Hummelstekkie organiseerde een workshop schminken. Eerst kregen we wat produktinformatie en konden we oefenen op onze eigen arm of hand. Daarna mochten we aan de slag. Ik heb mijn eigen make-up pop gebruikt. Vandaar de grote blauwe ogen bij de geschminkte dieren. Dit was toch wel iets anders dan een zon of ballon op een wang zetten. Het was een geslaagde avond met enkele collega gastouders.

De lente is in aantocht!

Harde wind en regen wordt afgewisseld met mooie dagen vol zonneschijn. De kinderen staan dan al weer te springen om buiten te kunnen spelen. De sneeuwklokjes bloeien, de eerste krokusjes bij ons in de tuin kleuren weer geel en blauw. De dagen worden langer. De lente komt er aan. Heerlijk.

Post van Sinterklaas (nov.2016)

Er was post van Sinterklaas. Hij had de mooi gekleurde vlaggenlijn gezien en werd daar heel vrolijk van.

Als dank voor die mooie kleurplaten en al die liedjes die wij zingen, mochten we een zak klaarleggen, waar de Pieten dan een cadeautje in zullen stoppen voor alle kinderen van Triko. Dat is fijn!

Vrijdagmiddag 2 december om 4 uur mogen de kinderen het cadeautje komen halen. En natuurlijk staan er dan lekkere pepernoten en koekjes klaar. Ook voor de papa of mama die mee komen.

De winter op zijn mooist (januari 2017)

Jaarwisseling 2016/2017

Hallo allemaal,

Sinterklaas is weer vertrokken naar Spanje, we hebben de gezelligheid van Kerst weer achter de rug en nu komt het nieuwe jaar heel dichtbij.

We wensen jullie allemaal een goede en veilige jaarwisseling en een gezond 2017 toe!

Sinterklaasfeest 2-12-2016

Vol verwachting klopt ons hart. Wanneer komt Sinterkaas of Zwarte Piet de zak met cadeautjes toch brengen.

Hulppiet Edin had de vensterbank versierd en de stoeltjes klaargezet. Ook nog een mooie tekening gemaakt, maar komt sinterkaas nou door de voordeur of de achterdeur? Waar leg ik die tekening toch neer?

We zullen het nooit weten, want de zak stond verstopt in de kast naast de wasmachine. En er stond iets op het bed van Trijntje. Een nieuwe trekker met kar waar alle kinderen op mogen rijden.

De kinderen waren blij met hun cadeautjes en gingen moe weer naar huis.

Dank u wel Sinterklaas en tot volgend jaar!

Herfst en meer.....

Het is herfst. De blaadjes aan de bomen kleuren geel, rood en bruin. Nog even en dan vallen ze er af.

We spelen dus nu meer binnen. Of gaan knutselen. Bijvoorbeeld lampionnen voor 11 november. Of plakken met verschillende lapjes stof.....ziedaar: hele mooie paddestoelen in het bos.

En dan op naar Sinterklaas. Hopelijk worden er dit jaar ook weer cadeautjes bij Triko gebracht. We wachten af. Maar alle kindjes zijn dit jaar héééél lief geweest.

Er zijn weer enkele voorlichtingsavonden geweest die ik heb bezocht, t.w.:

*het gebruik van muziek in de kinderopvang

*verwerking van rouw en verlies

*het gebruik van draagdoeken in de kinderopvang.

Allemaal leerzaam

Monkey Town 2016

22 juli ben ik met onze "aapjes" naar Monkey Town geweest. Klimmen, klauteren, springen, glijden; het was een feest. De kinderen hebben genoten. Om de droge kelen te smeren was er ranja. Voor de aanwezige ouders was er koffie of thee. Enkele ouders gingen zelfs mee klauteren en in de ballenbak. Wat voor de kinderen een makkie was, was zweten voor de ouders. Erg gezellig. En dan is de tijd zo maar voorbij. Krijg ze dan maar eens mee naar huis......... - De foto's kan je terugvinden in het fotoalbum -

de vakanties zijn weer voorbij (geschreven 24 augustus 2015)

Alle kinderen hebben vakantie gehad, de een wat langer dan de ander. Over het algemeen was het weer prima, op een paar regenachtige dagen na. Ook onze vakantie zit er weer op.

De eerste week met volledige bezetting is alweer voorbij. Er wordt weer geknutseld, buiten gespeeld, gelezen en gezongen. En soms een beetje ruzie gemaakt.

We hopen er weer een gezellig jaar van te maken.

Kinderen met ASS cursus 12-3-2016

Terwijl de kinderen alvast met paas knutsels zijn begonnen, heeft een groep gastouders bij gob Tiskidz een cursus gevolgd over kinderen met ASS, d.w.z. Autistisch Spectrum Stoornis. Het was een hele leuke dag, waarin we veel te weten zijn gekomen over kinderen met autisme. Het draait om geduld, heel veel geduld en "korte lijntjes" naar de kinderen, geen ingewikkelde opdrachten, geen abstracte termen. Werk met pictogrammen, doe veel voor, zodat een kind met autisme iets kan leren en behoorlijk goed kan functioneren in de groep.

In de pauze was er een goed verzorgde lunch, inclusief een kopje hete soep.

Al met al, een fijne dag, waarin je ook weer contact hebt met collega gastouders.

Ontwikkelingsfasen in de kindertekening, februari 2016

Woensdagavond 17 februari was er bij GOB Tiskidz een voorlichtingsavond over de ontwikkelingsfasen van kindertekeningen. Heel erg interessant. Er werden tekeningen besproken van kinderen van 0-12. Er hingen ook veel tekeningen van de kinderen van de gastouders.

De ontwikkeling is bij elk kind weer anders, dat blijkt ook uit de tekeningen. Maar een kind dat tekent is een kind dat leert. En dan bedoelen we geen kleurplaten, waarbij ze binnen de lijntjes leren kleuren, maar vrije tekeningen, waar hun eigen beleving en expressie tot uiting komt. En kleurpotloden gebruiken!

Daarnaast is het ook erg belangrijk, dat elke tekening gewaardeerd wordt. Een kind bedoelt er iets mee te zeggen. Ouders mogen dan ook best een "archief" aanleggen van de tekeningen van hun kinderen. Heel leuk om later de ontwikkeling terug te zien. Maar ingeval van problemen, bijv. in de gezinssituatie of op school, kunnen hulpverleners een heleboel uit de kindertekening halen. Ook of kinderen boos, verdrietig, bang of juist gelukkig zijn.

Je mag daarbij niet van één tekening uitgaan, want dat is een momentopname. Je hebt dan een serie van minimaal 3 maanden nodig.

Al met al een leerzame avond.

 

Moederdag

Zondag 10 mei was het weer moederdag, dus we hebben met z'n allen lekker geknutseld voor de mama's!

Nieuwe glijbaan

De nieuwe grotere glijbaan is klaar en geplaatst. Als het even kan om het weer, wordt er al gretig gebruik van gemaakt door de kinderen. Zelfs een drieste dreumes van anderhalf jaar, klimt naar boven en glijdt op haar buik naar beneden.

Pasen

Pasen 2015  nadert en de kinderen zijn druk in de weer geweest met kleuren, knippen, plakken en verven. 
Natuurlijk moest ook de Paastak versierd worden. Nu nog mooi weer en dan kunnen we er met de Paasdagen weer op uit.

Laat de lente maar komen! Een fijne Pasen gewenst.

Cupcakes

Donderdagavond 13 november 2014 ging een aantal gastouders van gob Hummelstekkie naar een workshop cupcakes maken met een thema. Het was erg gezellig, leerzaam en vooral lekker. De eerst versierde cupcake mochten we namelijk direct opeten. De vrijdag aanwezige kinderen hebben onderstaande cupcakes verorberd. ze vonden ze erg lekker.

Nieuws

Rond de zomervakantie in 2014 hebben wij afscheid genomen van een aantal kinderen die 4 jaar zijn geworden en naar de basisschool gaan. Na onze vakantie zijn er vijf kinderen ons groepje weer komen versterken. Helaas kregen wij ook te horen, dat één van onze kinderen heel ernstig ziek is. Via Heerenveen en Groningen, is hij in het ziekenhuis in Amsterdam terecht gekomen voor zijn eerste behandeling. Afwisselend is hij thuis of ligt in het UMCG. Medio september gaat hij voor de tweede behandeling naar Amsterdam. Daarna zullen de behandelingen in Groningen plaatsvinden. Wij wensen ons manneke heel veel sterkte en natuurlijk ook de ouders.

Monkey Town

Eindelijk was het zover. 30 mei zijn we met (bijna) alle kindjes naar Monkey Town geweest! Daar is het dolle pret in de ballenbakken, op de glijbanen, de trampoline en nog veel meer activiteiten. Sommige kindjes moesten even wennen, sommige kwamen er helemaal voor de eerst keer. De kindjes zitten vaak op wisselende dagen, maar konden nu met z’n allen spelen en ze konden ook nog mooi geschminkt worden. Helaas moesten we afscheid nemen van Vivian, zij is vier jaar geworden en gaat vanaf nu naar school! Maar ondanks het afscheid werd het een leuk en gezellig dagje!

Toneelstukjes

Donderdagmiddag 30 januari zijn de aanwezige kinderen naar een toneelstukje op de Franciscusschool geweest. Het heette 'Rambamboelie' en ging over een hondje dat niet meer kon blaffen. Dit kinderen hebben erg genoten!

Dinsdagmiddag 4 februari gaan er twee kinderen naar de voorstelling 'Krokooo...loko!!!' op de Mgr. Scholtensschool. Dit is een vrolijke, interactieve voorstelling met kleurrijke dierfiguren ondersteund door muziek.

Nijntje's verjaardag gemaakt door J. (3 dimensionaal)
Kerst 2017

We hebben weer fijn zitten knutselen. Een potje met een kaarsje, een kerstboompje en dat allemaal op een ster. Voor de allerkleinsten heb ik een kerstbal/hanger gemaakt voor in de kerstboom.

Herfst 2017

De blaadjes dwarrelen naar beneden, kastanjes en eikels vallen op het dak van de auto of als je pech hebt, op je hoofd. Au. Maar je kunt er ook hele leuke knutsels van maken. Ze zijn o.a. van Mika, Sven, Luuk, Jort en Marinthe. Mooi hè?

Vaderdag 2017

Moederdag 2017

Lentetuintjes.....(24-2-2017)

De grote kinderen zijn met mij naar Tuindorado geweest en hebben een lentetuintje gemaakt.

Zo weinig sneeuw en toch zoveel pret 13-1-2017

Kerst creaties 2016

Herfst knutselwerkjes 2016

11 november is de dag, dat mijn lichtje branden mag

Helaas, de foto's zijn weg. We hadden mooie lampionnen gemaakt.

Een huis, een paddestoel, een slak, een sterrennacht......Ze waren zo mooi!

zo maken wij muziek
Dierendag 2016

hertjes voeren

Als spelende kinderen stil worden, moet je stiekem een kijkje gaan nemen.

Deze knaapjes stonden achter de bloembakken gras te plukken en dat aan de hertjes te voeren.

Fantastisch toch!

Vaderdag 19 juni 2016

Na moeder verwent te hebben met een mooi bloempotje met viooltjes, hebben de kinderen voor vaderdag een vissenkom gemaakt. Deze visjes hoeven geen nieuw eten.

Pasen 2016

Alle kinderen hebben een eierdopje gekleurd, geknipt en geplakt. Met Pasen nog een ei er in en dan "eet smakelijk".

Jonah, 25 oktober 2015

Helaas ontvingen wij vandaag het droevige nieuws, dat Jonah zaterdagavond om 23.00 uur is gestorven. Zijn strijd is voorbij, de pijn is over. De pijn in onze harten blijft over.

Nooit zullen we de ontwapenende glimlach van dit lieve manneke vergeten.

We wensen Durk en Lucy heel veel sterkte met dit grote verlies.

Een bosje rozen (februari 2016)

Wat doe je met een bos uitgebloeide rozen? Die geef je aan de kinderen en dan maken zij er een nieuw bosje rozen van. Wie goed zoekt, kan Minnie Mouse ontdekken op een roze ondergrond.

Een greep uit onze herfst creaties

Pepernoten bakken

vele handjes maken licht werk. samen het beslag kneden, balletjes draaien en dan wachten tot de oven klaar is. en wachten duurt altijd lang. .....dan smullen maar....lekker!

Jonah, oktober 2015

Om Jonah weer tussen de kinderen te krijgen, zou hij af en toe bij ons komen spelen. Helaas bereikte ons zeer slecht nieuws. Jonah heeft weer neuroblastoomkanker, met o.a. 2 tumoren in zijn hoofd. Niks spelen en niks naar school. Ondanks enkele hoopvolle weken. Wij wensen vanuit Triko de hele familie alle sterkte toe voor de komende tijd.

Vrolijke Paasknutsels

Knutselwerkjes winter en voorjaar 2015